December 2002      -   Nytårs-nyhedsbrev fra AktiveBilister...

Dette nyhedsbrev er udsendt på e-mail til registrerede modtagere. Såfremt du har registreret dig - og ikke modtaget mailen, så er forklaringen sikkert at den registrerede adresse er forkert (vi får faktisk nogle mail retur af den grund). Hvis det er tilfældet hos dig, bedes du registrere dig igen.


31
. december 2002

Kære Aktive Bilister,

Velkommen til det seneste nyhedsbrev fra AktiveBilister. Her er nogle kommentarer til bilisternes hverdag:


Ingen mobilsnak under kørslen...

- men hvad med rygning, spisning og alle de andre anvendte ”fornøjelser” under bilkørslen? 

Seneste nytårs-trafik-stunt er, at det nu måske skal forbydes helt at tale i telefon under bilkørsel - uanset om man benytter en håndfri installation. Der er igen nogle såkaldte ”eksperter” der har for lidt at lave - eller har behov for at retfærdiggøre eksistensen af deres organisation. Man har nemlig nu fundet ud af at ”manglende opmærksomhed” er årsag til et meget stort antal ulykker. Der er der jo ikke noget nyt i for alle os andre - sådan har det nemlig altid været.

Manglende opmærksomhed er f.eks. at falde i søvn under kørslen på motorvej. Det er desværre ret almindeligt forekommende. Men så længe man taler i mobiltelefon - falder man i det mindste ikke i søvn! Det er dog positivt og bidrager til større sikkerhed! Undertegnedes erfaring ved mobilsnak på motorvej med ringe trafik er, at det tværtimod skærper opmærksomheden omkring de andre trafikanter. Yderligere holdes typisk en længere bremseafstand end normalt - og typisk også en lavere hastighed end de 130 km/t som efterhånden er standard på motorvejen. Også i byerne holdes typisk en lavere hastighed hos mobiltalende bilister.

Men ”manglende opmærksomhed” under kørsel er jo også meget andet. Det gælder f.eks. rygning, hvor opmærksomheden afledes når man tænder tobakken, leder efter tændstikker og smøger i handskerummet, eller har den ene hånd dybt nede i lommerne for at finde smøgerne. Eller når gløden ryger af cigaretten og falder ned mellem lårene? Eller hvad med en tabt smøg - med ild i - ned mellem sæderne? Der opstår virkelig panik! Så rygning under kørsel skal altså forbydes hvis der skal være nogen logik i et mobilforbud.

Eller hvad med at spille musik - måske oveni købet i et ”rullende diskotek” med 800 Watt, fuld 5 kanals surround, 8 højttalere og dobbelt subwoofer? Eller blot det at pille ved radioen for at finde noget man gider høre på? Og roden rundt efter CD’er? Eller forstyrrende trafikmeddelelser fra RDS-radioen? Det må virkelig forbydes at høre radio under kørslen.

Hvad med uopmærksomheden som kunne tænkes at opstå i visse situationer - når man sådan lige kører kontorets unge smukke og lårkorte sild ned til stationen på vejen hjem? Det skal forbydes. Og så lige til pigerne: Ingen påsmøring af læbestift under kørslen. Det ser jo godt ud - men det er farligt! Spisning af f.eks. en sandwich under kørslen - eller at drikke kaffe eller vand medens man kører på motorvejen er ikke ualmindeligt specielt blandt erhvervschauffører. Altså skal det forbydes. Eller en hvad med en halvsmeltet softice? For ikke at tale om blot det at skæve til KRAK-kortet under kørslen. Det hele skal forbydes.

Eller seksuelle aktiviteter under kørslen? Det kan godt være at det er sjovt - men det er ikke fornuftigt. Og det er farligt. Det skal udtrykkeligt forbydes ved lov!

Eller samtale med bagsædepassagererne? Det er altså virkelig distraherende. Det skal forbydes. Det er meget farligere end at tale i telefon! Altså: Al samtale med føreren under kørslen forbudt! Og det samme gælder næsepilleri. Opmærksomheden hænger jo en halv meter oppe i næsen. Forbyd det!

Og så skal man altså også lige huske at forbyde brugen af GPS-vejvisningssystemer i bilerne. Det distraherer jo når man i højttaleren pludselig får en besked om at dreje om 100 meter. Og hvis man endvidere drister sig til at kaste et blik på displayet for at se hvad vej pilen vender? Det er altså virkelig for galt. Forbydes. Og taxi-chauffører som betjener taxameter og radioer under kørslen? Forbydes. Og politiet - som under fuld udrykning koncentrerer sig om alt muligt andet end at køre? Der er desværre mange eksempler på ulykker og hasarderet uopmærksom kørsel. Altså: Forbyd både udrykning og politibiler. Og så skal det selvfølgelig også lige være forbudt at klø sig i nakken under kørslen.

Men man kunne jo også bare helt forbyde bilkørsel? Simpelt og enkelt at administrere. Og man er jo alligevel godt på vej til det med systematiske nedlægninger af P-pladser og lukning af mange gader og veje - medens resten indsnævres for at genere biltrafikken mest muligt. Det gælder ikke mindst i København - Danmarks bilfjendske hovedstad.

Nå - godt nytår alligevel til alle - og kør nu fornuftigt og forsigtigt! Og ring så lige hjem fra bilen hvis du er forsinket! Og hvis Rådet for Større Færdselssikkerhed virkelig ikke kan finde noget bedre at tage sig til - så nedlæg det! 

AktiveBilister / Allan Nelsson

 

Og vi venter forresten stadig...

på de bebudede ændringer af hastighedsgrænserne på motorvejene.  

 

Tilmelding til e-mail nyhedsbrev kan ske her.